«Σβήνουν» δυο σχολεία εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης του μαθητικού δυναμικού στη Μαγνησία 

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-06-26 11:19:04
«Σβήνουν» δυο σχολεία εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης του μαθητικού δυναμικού στη Μαγνησία 

Ραγδαία είναι η μείωση του πληθυσμού στα Δημοτικά της Μαγνησίας, μια εξέλιξη που σε πολύ λίγα χρόνια θα επηρεάσει και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των μαθητών είναι 10%, ενώ μέσα σε πέντε χρόνια τα παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά, μειώθηκαν κατά 400 περίπου.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία παντού» του 9,86 τόνισε πως οι μαθητές που θα φοιτήσουν την ερχόμενη σχολική χρονιά στη ΣΤ’ Τάξη, ανέρχονται στους 2.062. Και τα τελευταία χρόνια εκεί κυμαινόταν ο αριθμός των μαθητών στη ΣΤ’ Τάξη, δηλαδή κοντά στους 2.000. Εξάλλου είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν την οικονομική κρίση. Αντίθετα οι μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην Α’ Τάξη και έχουν γεννηθεί το 2013, ανέρχονται στους 1.600 περίπου, δηλαδή υπάρχει μια μείωση των μαθητών γύρω στους 400.

Η υπογεννητικότητα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στα προαναφερθέντα στοιχεία, έχει σχέση με τον δισταγμό των νέων πρώτον να παντρευτούν και δεύτερον να κάνουν ένα ή και δύο παιδιά. Παράλληλα σχετίζεται και με τη μετανάστευση πολλών νέων στο εξωτερικό οι οποίοι μένοντας στην Ελλάδα θα δημιουργούσαν οικογένεια.
Μάλιστα οι μαθητές που θα φοιτήσουν από Σεπτέμβριο στην Α’ Τάξη, θα είναι μειωμένοι σε σχέση με τους μαθητές της Β’ Τάξης κατά 10% που και αυτοί γεννήθηκαν μέσα στην κρίση.
Ο κ. Πολύζος επισήμανε πως αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς, καθώς λιγότεροι μαθητές σημαίνει και λιγότερες θέσεις εργασίας.
«Πέρυσι δεκάδες εκπαιδευτικοί ήταν λειτουργικά υπεράριθμοι, αλλά ευτυχώς καταφέραμε να τους τοποθετήσουμε σε τμήματα, δομές, ενώ κάποιοι έλαβαν και δεύτερη ανάθεση με μαθήματα. Κάνουμε προσπάθειες, προκειμένου να μην υπάρχουν σημαντικές μετακινήσεις» ανέφερε ο διευθυντής πρωτοβάθμιας.

Ο ίδιος ανέφερε πως αυτή την περίοδο γίνεται ο προγραμματισμός για να δούμε πόσα τμήματα έχουμε, με πόσους μαθητές και πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες. Περιμένουμε να γίνουν οι αποσπάσεις από Νομό σε Νομό και οι αποσπάσεις από περιοχή σε περιοχή εντός Νομού. Και μετά θα καταλήξουμε στο πόσους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα χρειαστούμε για να ζητήσουμε από το υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα από τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας επισημαίνεται πως θα πρέπει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν και οι απαιτούμενες εργασίες στα διδακτήρια των σχολικών μονάδων, καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος λόγω του καλοκαιριού για αυτές τις παρεμβάσεις.



Ζαγορά Πήλιο